Limoncello

417172_352548068123681_533216572_n[1]

Limoncello is van oorsprong een Italiaanse alcoholische drank, die wordt gemaakt van citroenen. De commerciële likeur heeft meestal een alcoholpercentage van tussen de 25 en 30 procent.
Het is een likeur die vooral bereid wordt in het zuiden van Italië, rond de golf van Napels, langs de Amalfikust en op het eiland Capri. Limoncello wordt ook geproduceerd op Sicilië, Sardinië en Malta en zelfs in Frankrijk en Californië. Sinds 2011 wordt er ook een commerciële Limoncello in Nederland gemaakt.

 

Traditioneel werd limoncello gemaakt met citroenen uit de omgeving van Sorrento. Later werden ook citroenen uit andere regio’s gebruikt. Alleen limoncello die met citroenen uit de omgeving van Sorrento wordt gemaakt mag de naam Liquore di Limone di Sorrento I.G.P. dragen. De aanduiding IGP (Indicazione geografica protetta, in het Nederlands: beschermde geografische aanduiding) garandeert dat er Sorrento-citroenen zijn gebruikt.

Limoncello is een likeur die in Italië door particulieren zelf wordt gemaakt. Voor het beste resultaat worden citroenen van Sorrento en (pure) alcohol van 95% gebruikt. Bij het gebruik van lagere percentages alcohol – wat soms door particulieren wel wordt gedaan – ontstaat het verschil door het ontbreken van de gele kleur en het duidelijk zwakkere aroma, omdat de olies uit de citroenschil niet optimaal opgelost worden.

Limoncello wordt meestal zeer koud (4 à 5°C) na de maaltijd als digestief gedronken. Daarnaast wordt het meer en meer in cocktails gebruikt. Zo zijn bijvoorbeeld mixen met prosecco en tonic zeer populair.